Lost and Found

Ο αυθεντικός ιστότοπος στην Ελλάδα για ό,τι χάθηκε ή βρέθηκε.

×

Δείτε αγγελίες για κατοικίδια που χάθηκαν, κατοικίδια που βρέθηκαν.

Επιπλέον διαβάστε χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για το τι να κάνετε άμεσα για να βρείτε το ζωάκι σας αλλά και να μην το ξαναχάσετε.




Χρήσιμες οδηγίες για εσάς που χάσατε ένα κατοικίδιο



Είναι πλέον δυστυχώς, καθημερινό το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα μέλη φιλοζωικών συλλόγων, της απώλειας δηλαδή κάποιου ζώου και κυρίως σκύλου. Οι ιδιοκτήτες σκύλων, απελπισμένοι απευθύνονται σε μας και μας ρωτούν τι πρέπει να κάνουν. Έτσι διαπιστώνουμε ότι τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην εύρεση του ζώου τους ή πάνω στο πανικό τους δεν τις σκέπτονται. Γι αυτό θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλό να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες στη περίπτωση που θα έχετε την ατυχία να χάσετε το ζώο σας.

1) Δηλώστε την απώλεια στο τοπικό σας Αστυνομικό Τμήμα και αν είναι δυνατόν και στα αντίστοιχα τμήματα γειτονικών Δήμων γιατί ποτέ δεν ξέρετε προς ποια κατεύθυνση θα πάει το ζώο σας.

2) Πληροφορηθείτε εάν στη περιοχή σας, υπάρχει φιλοζωικός σύλλογος ή υπηρεσία του Δήμου που ασχολείται με την φροντίδα των αδέσποτων και επικοινωνήστε μαζί τους, το συντομότερο δυνατόν, δίνοντας πλήρη περιγραφή του ζώου και φωτογραφία εάν υπάρχει, καθώς και λεπτομέρειες για το πού και πώς χάθηκε και τις συνήθειες του ζώου σχετικά με τη βόλτα (περιοχή βόλτας μόνος ή με συνοδό κ.λ.π).
Δείτε εδώ τον φιλοζωικό χάρτη

3) Στη περίπτωση που το σκυλί σας έχει microchip, πρώτα απ όλα βεβαιωθείτε (από την αρχή της τοποθέτησης του, και όχι όταν πια θα έχει γίνει το κακό) ότι ο κτηνίατρος σας έχει κάνει τη καταχώρηση στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επικοινωνήστε στο τηλ. 1540 ή email info@minagric.gr για επιβεβαίωση. Στα ίδια στοιχεία επικοινωνίας δηλώστε την απώλεια. Σε περίπτωση εύρεσης και μη δήλωσης απώλειας, κάλλιστα μπορεί να κατηγορηθείτε, για εγκατάλειψη, πράξη που θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται από το νόμο 3170/2003.
Σημ. Έως τον Δεκέμβριο 2016 υπεύθυνος για την βάση δεδομένων microchip ήταν ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

4)Δημοσιεύστε αγγελίες σε όσα περισσότερα φιλοζωικά sites και εφημερίδες μπορείτε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κυριότερα εξ αυτών: Lost and Found, zoofilia, petland, interpet, Κ9 Life της Καθημερινής της Κυριακής, TV Έθνος, Τηλέραμα, Χρυσή Ευκαιρία κ.α.

5)Αφισοκόλληση με τη φωτογραφία του ζώου σας και τα τηλέφωνα σας, σε όσα πιο πολλά πολυσύχναστα σημεία των δρόμων μπορείτε αλλά και σε γειτονικές περιοχές και δήμους. Οπωσδήποτε δώστε αφίσες σε όλα τα κτηνιατρεία της περιοχής σας, στα pet shops, σε στάσεις λεωφορείων, τηλ. θαλάμους, όπου υπάρχουν καταστήματα και αγορά, φούρνοι, σουπερμάκετ, μίνιμαρκετ κ.λ.π.

Επειδή όμως είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε το κακό, από το να τρέχουμε εκ των υστέρων να διορθώσουμε τα αποτελέσματα του και δυστυχώς πολλές φορές οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, καλό είναι να κάνουμε όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων μερικά πολύ απλά πράγματα, που θα μας προστατεύσουν από το να έρθουμε στη πραγματικά οδυνηρή θέση να χάσουμε ένα λατρεμένο φίλο και σύντροφο ζωής. Γιατί μπορείτε να φαντασθείτε, πραγματικά πόσο τραγικό είναι ένα ζώο που σε όλη του τη ζωή, έζησε προστατευμένο στην ασφάλεια του σπιτιού μας, ξαφνικά να βρεθεί στο δρόμο και να έχει να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τη πείνα και τη δίψα, αλλά και τις χιλιάδες αντίξοες συνθήκες και κινδύνους των δρόμων, όπως αυτοκίνητα, φόλες, επίθεση από άλλα σκυλιά…

Είναι κρίμα από δική μας αμέλεια και άγνοια να χάσουμε το ζώο μας για πάντα.Γι αυτό ας βάλλουμε στα ζώα μας microchip και να φροντίσουμε να καταχωρηθεί στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιατί είναι συχνό το φαινόμενο να βρίσκουμε χαμένα σκυλιά με τσιπάκι που δεν έχει καταχωρηθεί και έτσι είναι τελείως άχρηστο. Εδώ μπαίνει η μεγάλη ευθύνη των καταστημάτων που εισάγουν ζώα και τα πωλούν και δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι θα πρέπει να περάσουν στο όνομα τους το ήδη τοποθετημένο τσιπάκι στην Ουγγαρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα προέλευσης του ζώου που αγόρασαν.

Φοράτε πάντα περιλαίμιο με ταυτότητα χαραγμένη με το τηλέφωνο σας (όχι βαρελάκι με χαρτάκι μέσα, δεν είναι πρακτικό, γιατί ξεβιδώνει και χάνεται εύκολα) ακόμα και αν έχει Τσιπάκι, γιατί είναι πιο εύκολο και άμεσο να το δει κανείς πάνω στο ζώο, άλλωστε δεν γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι τη διαδικασία ότι πρέπει να μεταφερθεί ο σκύλος σε κτηνίατρο για να σκαναριστεί και να διαπιστωθεί αν έχει τσιπάκι.

Μην αφήνετε το σκύλο σας να κάνει βόλτα μόνος του χωρίς λουρί, ακόμα και αν είσθε δίπλα του. Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει ότι είναι απρόβλεπτες οι αντιδράσεις των ζώων και αυτό μπορεί να τα εκθέσει σε κινδύνους συχνά δυστυχώς μοιραίους, από το να συμβεί ένα τροχαίο δυστύχημα, να φάει μια φόλα, να δεχθεί επίθεση από άλλο σκύλο, μέχρι να χάσει το προσανατολισμό του ακολουθώντας κάτι που θα τραβήξει τη προσοχή του. Δυστυχώς όλα αυτά δεν είναι ευφάνταστα σενάρια, τα έχουμε δει να συμβαίνουν καθημερινά. Τέλος αν ο σκύλος σας μένει σε κήπο, ελέγξετε όλα τα πιθανά σημεία διαφυγής του, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.