Lost and Found

Ο αυθεντικός ιστότοπος στην Ελλάδα για ό,τι χάθηκε ή βρέθηκε.

×

Δείτε αγγελίες για κινητά τηλέφωνα που χάθηκαν ή βρέθηκαν.

Επιπλέον διαβάστε χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για το τι να κάνετε άμεσα αν χάσετε το κινητό σας αλλά και τι να κάνετε για να το βρείτε εύκολα την επόμενη φορά.




Χρήσιμες οδηγίες για εσάς που χάσατε το κινητό σας τηλέφωνο



Υπάρχουν μερικά αυτονόητα πράγματα που πρέπει να κάνετε αν χάσατε - ξεχάσατε ή κλαπεί το κινητό σας.

Χάθηκε, οι πρώτες 24 ώρες...

Καλέστε συνεχώς, όσο αυτό έχει μπαταρία, με την ελπίδα κάποιος να απαντήσει και να σας το παραδώσει. Στις περισσότερες των περιπτώσεων κάποιος θα απαντήσει και θα σας το παραδώσει. Στείλτε μήνυμα στο κινητό σας με υπόσχεση αμοιβής για την επιστροφή του. Αναφέρεται στο μήνυμα το πόσο σημαντικές είναι οι επαφές σας ή η συσκευή σας. Αν στο κινητό είναι συνδεδεμένη κάποια εφαρμογή email, μηνυμάτων ή facebook στείλτε και εκεί μηνύματα με την ελπίδα κάποιο μήνυμα να διαβαστεί και να πειστεί ο ευρών να το επιστρέψει.
Βάλτε αγγελία στο lostandfound.gr το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας και τον αριθμό ΙΜΕΙ του κινητού σας, αν αυτό είναι δυνατό.
Αν έχετε απεριόριστο πρόγραμμα και πιστεύεται ότι μπορεί να σας χρεώσουν ζητήστε από τον τηλεφωνικό σας πάροχο να κλειδώσει τις κλήσεις προς το εξωτερικό ή και την χρήση MB. Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος της απώλειας για εσάς. Φυσικά αν σε 24 ώρες δεν βρεθεί ζητήστε από τον πάροχο να ακυρώσει την κάρτα SIM του τηλεφωνικού σας αριθμού. Αν την δεύτερη μέρα δεν εντοπίσετε το κινητό σας, φερθείτε σαν αυτό να κλάπηκε.



Αν ξεχάστηκε σε ταξί τότε...



Αν έχει κλαπεί, βιαστείτε...

Απενεργοποιήστε την SIM.
Αντιδράστε γρήγορα, ιδιαίτερα αν έχετε πρόγραμμα στο οποίο μπορείτε να χρεωθείτε απεριόριστα. Μην παραξενευτείτε αν σε λίγες ώρες σας χρεώσουν υπέρογκα με κλήσεις προς περίεργα νούμερα του εξωτερικού.
Απενεργοποιήστε την συσκευή σας.
Δείτε παρακάτω την επίσημη οδηγία της εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών και πράξτε αναλόγως:
Βάλτε αγγελία στο lostandfound.gr το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας και τον αριθμό ΙΜΕΙ του κινητού σας.



Απενεργοποίηση συσκευών...

Η ΕΕΤΤ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων), όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ της κλεμμένης συσκευής από το συνδρομητή στον πάροχό του. Ο κωδικός ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε συσκευής. Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό ΙΜΕΙ:
στη συσκευασία της συσκευής
ή πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του
ή με σχετική εφαρμογή του λογισμικού της συσκευής
Για την απενεργοποίηση της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.
Κάθε εταιρία, που απενεργοποιεί τις κλεμμένες συσκευές των συνδρομητών της στο δίκτυό της, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη να ενημερώνει σχετικά και τις υπόλοιπες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες οφείλουν να προχωρήσουν, επίσης, στην απενεργοποίηση των κλεμμένων συσκευών στα δίκτυά τους.
Σημειώνεται ότι ένα αίτημα απενεργοποίησης απορρίπτεται εάν ο δηλούμενος κωδικός ΙΜΕΙ δεν είναι έγκυρος σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς προδιαγραφές ή δεν έχει αποδοθεί από τον κατασκευαστή στη συσκευή ώστε να την προσδιορίζει κατά μοναδικό τρόπο.
Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή έναντι του φαινομένου της κλοπής συσκευών κινητών τηλεφώνων.



Σκεφτείτε την ασφάλειά σας...

Στο κινητό πολλές φορές αποθηκεύονται στοιχεία των λογαριασμών μας. Αυτός που θα πάρει στα χέρια του ένα κινητό αποκτά αυτόματα πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς (facebook, emails, ibanking και πολλά άλλα). Το τίμημα για αυτόν που έχασε κάποιο κινητό μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Σκεφτείτε τι σημαντικό έχετε και αλλάξτε άμεσα τους κωδικούς σας. Προσοχή διότι πιθανόν με την βοήθεια του κινητού ή του email κάποιος με καλές γνώσεις να μπορέσει να έχει πρόσβαση ακόμη και στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς! Αν μαζί με το κινητό σας κλαπούν και άλλα στοιχεία σας, τότε να ανησυχείτε περισσότερο.
Να γνωρίζετe επίσης πολλοί λογαριασμοί σας πιθανώς να ενεργοποιούνται απλά με την αποστολή SMS από τις Εταιρείες σε εσάς. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να ακυρώσετε το συντομότερο την κάρτα SIM!
Τέλος να προσέχετε ιδιαίτερα αν κάποιος σας ζητήσει αμοιβή (αυτήν που πιθανώς εσείς δίνεται σε αγγελία) για να σας παραδώσει ένα πολύτιμο για εσάς κινητό, καθώς πιθανώς να πρόκειται για απατεώνα. Μην προσπαθείτε να χειριστείτε μόνος σας δύσκολες καταστάσεις και μην δίνεται χρήματα χωρίς να έχετε στα χέρια σας πάλι το κινητό σας. Σε κάθε περίπτωση που σας ζητήσουν την αμοιβή πριν την παράδοση, συμβουλευτείτε την αστυνομία.



Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν χάσατε την ηλεκτρονική σας συσκευή.

Προστασία πριν την απώλεια...

Ηλεκτρονικές συσκευές μνήμες ή USB sticks που βρίσκονται, τις περισσότερες φορές δεν επιστρέφονται, καθώς αυτοί που τις βρίσκουν δεν ξέρουν τι να κάνουν για να βρουν τον κάτοχό τους.
Προστατέψετε τις συσκευές σας ιδιαίτερα αν ταξιδεύετε.
Αν τα παρακάτω σας δυσκολεύουν ζητήστε από κάποιον που γνωρίζει λίγα από υπολογιστές να σας βοηθήσει. Όμως μην το αμελείτε.
Να τι μπορείτε να κάνετε:
Χρησιμοποιήστε τον υπολογιστή σας και συγκεκριμένα τον απλό κειμενογράφο (σημειωματάριο ή notepad) για να ένα γράψετε σε 2 – 3 γλώσσες ένα απλό κείμενο όπως το παρακάτω:

--------------------
If you find this USB stick - camera - cellphone - tablet please return it to :
My name
info@lostandfound.gr
+ 30 6977777777
There is a reward.
For more information about, please look my post at :
www.lostandfound.gr
Thanks a lot.

Αν βρείτε αυτό το USB stick – φωτογραφική – κινητό τηλέφωνο - tablet παρακαλώ επιστρέψτε το στον:
Το όνομά μου,
my mail
+ 30 6977777777
Υπάρχει αμοιβή.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την αγγελία μου στο :
www.lostandfound.gr
Ευχαριστώ πολύ.
--------------------

Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε ό,τι πληροφορίες εσείς πιστεύετε ότι θα είναι χρήσιμες για να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Στην συνέχεια φωτογραφίστε το παραπάνω κείμενο με τις συσκευές κινητού που θέλετε να προστατέψετε (φωτογραφική, κινητό, tablet) και φροντίστε να μην σβήσει ποτέ αυτή η φωτογραφία.
Σώστε το παραπάνω απλό αρχείο από το κειμενογράφο σας με το όνομα :
“If you find please return to my name” Τώρα έχετε το αρχείο
“If you find please return to my name.txt”
Αφήστε αυτό το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας και αντιγράψτε το στη μνήμη (sd memory) κάθε συσκευή σας ( USB stick – φωτογραφική – κινητό τηλέφωνο - tablet) στον αρχικό (root) ή και σε περισσότερους φακέλους.
(Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν κάποια εξωτερική μνήμη Sd)
Η αντιγραφή μπορεί να γίνει εύκολα βάζοντας την μνήμη sd της συσκευής στον υπολογιστή σας για να την διαβάσει.
Για να προστατέψετε ένα laptop που έχει κλειδωμένους λογαριασμούς δημιουργήστε έναν ακόμη λογαριασμό που δεν θα είναι κλειδωμένος και θα περιέχει βέβαια το αρχείο στην επιφάνεια εργασίας. Ονομάστε αυτόν τον λογαριασμό : “If you find please return” ή κάπως έτσι αλλά μην δώσετε στον λογαριασμό δικαιώματα διαχειριστή!



Συμβουλές από την Ελληνική αστυνομία...

Διατήρησε το κινητό σου τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη σου ή την τσάντα σου όταν δεν το χρησιμοποιείς.
Διατήρησε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιείς.
Μη χρησιμοποιείς το κινητό τηλέφωνό σου όταν βρίσκεσαι σε μέρη που δεν αισθάνεσαι ασφαλής. Προσπάθησε να έχεις το κινητό σου όσο το δυνατόν πιο αθέατο, όταν το έχεις μαζί σου ή το χρησιμοποιείς στο δρόμο.
Βάλε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεσαι σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεσαι σε καφετέρια χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μη μπαίνεις στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σου τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.
Στο σπίτι, μην αφήνεις το κινητό σου τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στο δρόμο.
Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσεις μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθέτησέ το σε σημείο, όπου δεν θα είναι ορατό. Κατάγραψε και διατήρησε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σου. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Μπορείς να δεις αυτόν τον αριθμό στην οθόνη του κινητού σου τηλεφώνου πληκτρολογώντας *#06# (Αστέρι-Δίεση-Μηδέν-Έξι-Δίεση).
Κατέγραψε τον αριθμό σειράς της συσκευής σου, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.
Ενημέρωσε εγγράφως τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, προκειμένου να απαγορεύσει τη λήψη ή/και παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών απο τη συσκευή σου.
Δημιούργησε ένα σταθερό δικό σου σημάδι στη συσκευή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση σε περίπτωση κλοπής. Ακόμα και μία φωτογραφία του κινητού μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση εντοπισμού του. (Μαρκάρισμα του κινητού μπορεί να γίνει με ένα μαρκαδόρο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Υπάρχουν και ειδικά στυλό, με ακτίνες UV, οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι και μόνο όταν φωτιστεί εμφανίζεται η εγγραφή).
Μη δίνεις εύκολα το κινητό σου σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σου ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να ερευνάς και να βεβαιώνεσαι για το ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
Μην εμπιστεύεσαι έναν άγνωστο, ο οποίος θα σου ζητήσει να δει το κινητό σου για να διαπιστώσει αν είναι αυτό που «έχασε» ή για να εξετάσει το μοντέλο ή για άλλη παρόμοια δικαιολογία.
Σε περίπτωση απειλής με οποιοδήποτε όπλο, μη διακινδυνεύεις τη ζωή ή τη σωματική σου ακεραιότητα, για να διατηρήσεις στη κατοχή σου το κινητό τηλέφωνο.
Διάβασε προσεκτικά και εφάρμοσε τις συμβουλές ασφάλειας του προμηθευτή του κινητού σου τηλεφώνου.



Προστασία και του κινητού με SpotyPal...

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την συσκευή SpotyPal για να προστατέψετε και το κινητό σας. Δείτε περισσότερα εδώ